Opbouwen in belastbaarheid.

 

In de vorige stappen heb je gewerkt aan het optimaliseren van mentale processen. Als het goed is voel je je mentaal al een lekkere stap verder. Dan is het nu het moment om fysiek en mentaal sterker te gaan worden. In deze stap krijg je oefeningen om sterker te worden rekening houdend met de nog wel lage belastbaarheid en wetende dat als je mogelijk thuis ook al iets meer bent gaan doen. Misschien ben je al weer aan het werk en ook dat is een opbouw van belastbaarheid. Er zit ook een les in om mentaal te gaan trainen om b.v. beter met prikkels om te kunnen gaan.

Je krijgt geen standaard trainingsprogramma om op te bouwen. Je leert wel hoe jij je eigen revalidatie stap voor stap naar een hoger niveau kan brengen. Het allerbeste werkt het om op te bouwen met stiekem te trainen, maar er zit ook een les graded activity in, die wordt altijd gebruikt in de reguliere revalidatie.

Ga maar experimenteren wat voor jou werkt. Is een oefening lekker, doe hem dan een paar dagen achter elkaar. Vind je hem minder, doe dan een andere oefening en probeer het later nog eens. Soms moet je lijf even wennen aan een beweging. Ga vooral niks forceren en als je toch een stress reactie in je lijf krijgt, je hebt nu al aantal tools om weer in de herstelstand te komen.

Zeg dan ook maar tegen je lijf. Ik voel nu dat ik lekker getraind heb, ga mij maar helemaal repareren, zodat ik me morgen weer helemaal fit en hersteld voel. Je grenzen opzoeken is goed en als je er dan overheen bent gegaan is het helemaal niet erg. Denk dan aan de stressreactie. De woorden die je dan tegen jezelf zegt zijn heel erg belangrijk. Zeg je dit is normaal, hoort erbij en ik ben sterk en doe nu het juiste, dan zal de stress reactie doven. Als je weerstand hebt of je zorgen gaat maken, zal de stress reactie in stand blijven. Vertrouw er maar op dat het lijf zichzelf helemaal kan herstellen in de juiste tijd. En dat grenzen er zijn om te kunnen verleggen binnen de grenzen van de mogelijkheden van je lichaam.

Succes met deze module.