Voorbereiding Long COVID revalidatie.

 

Welkom bij de cursus om je long COVID klachten te overwinnen. Wat goed van je dat je die stap hebt gezet.

Deze cursus bestaat uit 7 stappen. Iedere stap bestaat uit meerdere lessen met uitleg en oefeningen. Er zit een volgorde in de lessen. Na iedere week ontvang je een nieuwe stap. Je hoeft niet het tempo aan te houden van 1 stap per week. De meeste mensen doen over één stap 14 dagen. Doe wat goed voelt en probeer zoveel mogelijk les voor les te volgen, ook al staan er al andere lessen klaar. Doe de oefeningen in ieder geval op volgorde voor het beste resultaat.

 

De 7 stappen:

Stap 1: Uitleg en in kaart brengen wat je wilt bereiken met deze cursus.

Stap 2. Balans opmaken van waar je nu staat en waar je naar toe wilt gaan.

Stap 3. Creëren van voorwaarden om te kunnen herstellen.

Stap 4. Blokkades opheffen in het zenuwstelsel waardoor het herstel niet wil plaatsvinden.

Stap 5. Mentale fitheid vergroten.

Stap 6. Fysieke fitheid vergroten. Spierkracht en conditie.

Stap 7. Valkuilen oplossen voor een duurzaam herstel.

Het is een revalidatietraject ! Maak je eigen revalidatie planning.

Om zoveel mogelijk uit de cursus te halen, moet je er tijd voor inplannen, net als je naar een revalidatie moet gaan. Ideaal is om een vast ritme te gaan maken voor deze revalidatiecursus en de oefeningen. Ik geef je een voorbeeld hoe je dag er uit zou kunnen zien en het maakt voor je lichaam weinig uit of het weekend is of een weekdag. Probeer in deze revalidatie periode alle dagen een beetje hetzelfde ritme aan te houden met max 1 uur verschil.

Je krijgt in deze cursus bij iedere stap nieuwe oefeningen en meditaties die je die hele stap gaat doen. Zo kom je stap voor stap een stukje verder in je herstel. Je kan in het begin nog niet alle oefen momenten invullen, maar dan doe je nu gewoon even niks in die tijd tot je er oefeningen voor in  de plaats hebt gekregen.

Als je op dit moment nog bedlegerig bent en nog niet werkt doe je in de tijd dat er werken, andere dagelijkse taak of aan de cursus werken staat, gewoon wat je nu de hele dag zo’n beetje doet.

Als je al gedeeltelijk aan het werk bent, dan moet je even kijken of je tijdelijk iets minder kan werken om te werken aan de revalidatie. Je moet een stapje terug doen om vooruit te kunnen komen.

 

Hier een voorbeeld van een dagplanning.

Tijd Activiteit
07:00 wekker, start met een ochtend meditatie.
07:30 aankleden, ontbijt evt. kinderen helpen met hun ochtend programma.
08:30 werken /of een andere dagelijkse taak /of les van de Long COVID revalidatie /of beetje lummelen.
10:00 ontspanningsoefening en beweging.
10:30 werken /of een andere dagelijkse taak /of les van de Long COVID revalidatie /of beetje lummelen.
12:00 relaxed bewegen oefening
12:30 lunch
13:30 rust of iets doen waar je blij van wordt of powernap.
14:00 werken /of een andere dagelijkse taak /of les van de Long COVID revalidatie /of beetje lummelen.
15:30 ontspanningsoefening.
15:40 werken /of een andere dagelijkse taak /of les van de Long COVID revalidatie /of beetje lummelen.
16:30 eten koken en eten.
18:45 korte ontspanningsoefening
19:00 evt. kinderen naar bed, andere huishoudelijke taak, dingen klaar zetten voor de volgende dag.
19:45 invullen dagboek en plan maken volgende dag.
20:00 tv kijken, muziek luisteren, boekje lezen, knutselen, puzzelen, andere ontspannende dingen. Niet op de telefoon, bellen met iemand mag wel. Geen nieuws kijken, mag wel naar het nieuws luisteren of jeugdjournaal.
21:30 klaar maken om naar bed te gaan, avond oefening of mediatie.
22:30 in bed, licht uit.

Zoals je kunt zien, wissel je een activiteit steeds af met een herstelmoment.

 

Maak nu maar je eigen revalidatieprogramma met behulp van het werkboek. Besef dat dit een tijdelijk programma is om je herstel te optimaliseren. In de laatste stap gaan we een programma maken hoe je ná de revalidatie jouw dagindeling maakt.

  • Kijk welk moment van de dag voor jou het prettigst is om aan je revalidatie te werken. Is dat in de ochtend? Of liever in de middag? In de avond kan ook, maar heeft geen voorkeur en moet in ieder geval vóór 20.00 uur, i.v.m. je nachtrust.
  • Mijn advies is: iedere dag (5 van de 7 dagen) op een zelfde moment er tijd voor te maken. Ongeveer 20-30 minuten is genoeg. Dit is naast de dagelijkse oefeningen die straks een onderdeel vormen van je nieuwe leefstijl.
  • Iedere stap heeft 5 lessen. Je krijgt iedere week een nieuwe stap en als dat niet passend is voor je, neem dan contact met me op.

Ervaringen van de oefeningen

Bij het doen van de oefeningen kan je opschrijven wat je hebt ervaren. Zo is het net als bij een behandeling in de praktijk. Door het op te schrijven moet je ook echt actief de stof leren toepassen en dáár zit je winst en het leren. Als je de opdracht nog iets te lastig vind voor het moment, ga je gewoon verder en probeer je het nog een keer na een nachtje slapen. Vaak doet dat wonderen. In je slaap gaat je onbewuste de informatie van die dag opruimen en ordenen en het kan zo maar zijn, dat wat je de dag ervoor nog niet wist, nu wel ineens naar boven komt. En komt het niet, geen zorgen, het komt op het juiste moment. Hoe moeilijker je gaat doen, hoe langer het duurt voor je je weer fit gaat voelen. In het werkboek staat een voorbeeld hoe je je oefeningen na stap 1 kan inplannen.

 

Werkboek printen.

Bij iedere stap zit een werkboek. Het lijkt een hoop papier, maar uit onderzoek is gebleken dat als je dingen met een pen opschrijft je hersenen het beter integreren. Vandaar dat ik niet heb gekozen voor een invulbaar pdf online.

 

De snelste weg naar herstel is niet meer moeilijk doen ! 

Doe niets wat niet goed voelt voor je. Neem altijd contact op met je huisarts als je twijfelt over je gezondheid en of een bepaalde oefening wel of niet goed voor je is. Als je teveel twijfelt of je de oefening goed doet, kan je altijd een individueel (evt. online)  consult aanvragen bij mij.

 

Heel veel succes en vooral plezier met deze revalidatiecursus.

 

Groetjes

klik hier voor het werkboek introductie